Geoláda-gyűjtés
30 < Perc
Ismerkedős
Energizáló
Hangulatkeltő
Mozgásos/ügyességi
Csapatépítő
Gondolkodtató
Összpontosító
8 - 30 fő
Felső tagozat Középiskola
Kültéren játszható

Játékleírás és instrukciók

Kincskereső játék, mely ötvözi a modern technikát, a természetjárást és az ismeretterjesztést.

A "geocaching" során egy (vagy több) valamilyen szempontból érdekes, nevezetes helyen elrejtett ládát (geoládát) kell megtalálni. A láda lehet műanyag ételes doboz vagy pici fémdoboz is. A láda kötelező tartozékai: naplófüzet (logbook), toll és egy tájékoztató szöveg a játékról.

A ládák elrejtésekor a láda helyét GPS-vevőkészülékkel bemérik, koordinátáit és a helyszín leírását (ládaoldalt) a geocaching.hu oldalon közzéteszik. A játék résztvevőinek ezen koordináták alapján kell a láda rejtekhelyét megkeresni. Ha megtalálták, és kinyitották a ládát, a naplófüzetben találnak egy jelszót. Ennek a jelszónak a segítségével lehet a honlapon, a láda oldalán rögzíteni, hogy az adott ládát megtalálták.
A füzetben rögzíteni lehet a megtaláló felhasználói nevét, a megtalálás dátumát és időpontját. Ezen kívül lehet írni néhány információt a keresésről, időjárásról, csapatról is.
Ha a játékosok készen vannak, zárják vissza a dobozt, rejtsék vissza és álcázzák.

A geoládákban lehetnek kis ajándékok is. Ha valaki elvisz közülük egyet, tegyen bele helyette valami mást, ami hasonló értékű! Ez semmiképpen se legyen étel, se szagos, lebomló tárgy! (Gondoljunk a vadon élő állatokra!) Ne legyen semmi, ami illegális vagy amit mi sem adnánk egy gyereknek!

Egy épületnek, szobornak, szökőkútnak, öreg fának, emléktáblának is lehet adni geo-koordinátákat. Nagyobb városok pedig már rendelkeznek olyan térképpel, amelyen fel vannak tüntetve a tereptárgyak koordinátái. Természetesen több gyermek, egy egész osztály is részt vehet a játékban, de úgy, hogy kis, maximum 8 fős csoportokat alkossanak, de legyen mellettük egy kísérő tanár.

A játék után beszélgessünk az élményekről.

Fejlesztési területek

Problémamegoldás
Logikai gondolkodás
Mozgáskoordináció
Együttműködés

Szükséges eszközök

GPS-készülék vagy okostelefon megfelelő alkalmazással, internet (geocaching.hu)